Geplaatst in Tip van de week

Zaai!

Naar aanleiding van de blog ‘Wakker worden in Quarantaine’, kreeg ik een paar vragen over zaaien. Even voor de helderheid: ik ben geen beroepskweker, ook al heb ik dan een warmhoudplaatje en een groeilamp. Ik heb geen planning en laat mij graag verrassen.
Daarom deze keer dit onderwerp als Tip van de Week.

Wat heb je nodig?
Het enige wat je nodig hebt is potgrond (of zaai/stekgrond, of gewoon aarde uit de tuin, als je die hebt), een potje met gaatje(s) aan de onderkant en zaden.
Zet dat potje op de vensterbank.
Dan staat ie warm, in het licht. En belangrijk: niet op de tocht. Iedere dag een piepklein beetje water en.. wachten.

Zaden en zaaien

Jaarlijks kijk ik welke zaden ik heb.
Soms zijn die van de oogst van vorig jaar, soms gekocht: soms bij een tuincentrum, maar zeker ook via internet.
Dan kijk ik waar ik zin in heb, of nieuwsgierig naar ben.
Vervolgens kijk ik wanneer de zaden officieel gezaaid kunnen worden en hoe lang ze er meestal over doen om te ontkiemen. Met een warmteplaat en groeilamp kan je een en ander een beetje versnellen, mocht je dat willen.
Ik laat mij inspireren door de blogs van Diana (http://mooiemoestuin.nl).
Ze schrijft heel leuk, zowel over het wel en wee in haar moestuin als zaai-avonturen in huis. En allerhande tips: niet alleen over zaaien, maar ook wat je met je oogst kunt doen: recepten, hoe je moet inmaken, enz.

Welke zaden?
Bij de selectie van de zaden let ik op hoeveel ruimte de aanstaande planten nodig hebben en of er speciale wensen zijn qua licht, temperatuur en voeding. Mocht het antwoord in beide gevallen ‘veel’ zijn, dan kijk ik naar wat makkelijkers.
Meestal richt ik me op mini-groenten, struikjes ‘met compacte groei’ of ‘geschikt voor potteelt’, of ‘ook leuk voor kinderen’.
Dan nog krijg ik vroeg of laat ruimtegebrek, maar niemand vind het erg om een potje te krijgen waar bijvoorbeeld zo’n schattig rond courgetje aan komt.
Mocht je plant tussentijds jammerlijk overlijden: geen punt. Dan probeer je het gewoon weer.. Succes!!

Een dagje oogst van vorig jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s